Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Ανατροπές για καλό ή για κακό;


...Το σημαντικότερο του εκλογικού αποτελέσματος είναι η καταφανής ήττα των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων σε όποιο κόμμα και αν βρίσκονταν. Αν ο λαός έστειλε ένα σαφές μήνυμα είναι ότι, δεν θέλει μεταρρυθμίσεις. Δεν θέλει αλλαγές πουθενά, θέλει μονάχα να απαλλαγεί από τα δανειακά βάρη, να μην πληρώσει και αντιθέτως να πληρώνεται όπως πριν, όταν τα δανεικά έτρεχαν. Όποιος τολμάει να λέει τα αυτονόητα, για δίκαιη λιτότητα, για τήρηση των νόμων από όλους, για αξιολόγηση κλπ  είναι πλέον πολιτικά καταδικασμένος. Είτε ως φιλελεύθερος και τεχνοκρατικός, είτε ως αριστερός (όχι οιονεί) ο μεταρρυθμισμός είναι πλέον ανεπιθύμητος και αυτό πρέπει όλοι να το λάβουν υπόψη.
Αν κάτι σηματοδοτεί η στροφή προς το Σύριζα, είναι η
παραίτηση από τον πραγματικό εξευρωπαϊσμό της χώρας και η επιστροφή στην καθ’ ημάς Ανατολή. Η αντιευρωπαϊκή ρητορική, έστω και αν μείνει ρητορική, δίνει πολιτική νομιμοποίηση σε όλες εκείνες τις αριστερές και δεξιές εθνικιστικές κοινωνικές δυνάμεις. Με το Σύριζα στην εξουσία, κανείς δεν θα πειράξει τους δασκάλους που δεν κάνουν τη δουλειά τους, τους γιατρούς που δεν κάθονται στην εφημερία τους, ή τους υπαλλήλους που παίρνουν άδεια από τη σημαία. Είναι οι συμπεριφορές που κάλυψαν όλα αυτά τα περιβόητα συνδικαλιστικά κινήματα μέχρι τώρα, τα οποία ο Σύριζα υποστήριζε και υποστηρίζει με θέρμη σε αγαστή συνεργασία με τα ΚΚΕ, ΠαΣόκ και ΝΔ. Όχι στον έλεγχο, όχι στην αξιολόγηση, όχι στο μέτρημα, όχι στον εκσυγχρονισμό. Και όλα αυτά καλυμμένα πίσω από  το σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Πρόκειται πιθανόν για ένα κίνημα μιας νέας αντιπολίτευσης, μόνο που τώρα δεν υπάρχουν ΜΟΠ, πακέτα Ντελόρ, ευρωπαϊκά πλαίσια στήριξης, δανεικά.
 Έτσι όμως είναι αδύνατες και η πολυπόθητη ανάπτυξη και η απαγκίστρωση από το μνημόνιο.
Και ποιος είναι ο ρόλος των δυνάμεων της κοινής λογικής, του αριστερού μεταρρυθμισμού, των left liberals, όλων εκείνων που σήμερα βρίσκονται στην πλευρά των ηττημένων και νιώθουν το λόγο τους να χάνει σε ένταση και διεισδυτική ικανότητα;
Αν κάτι μπορούμε να κάνουμε, προς το παρόν, είναι να διαδώσουμε και να αποκαλύψουμε αυτήν την πλάνη που στήνεται μπροστά στα μάτια του λαού με την συγκατάθεσή του. Μια «απάτη» που δεν έχει τίποτα αριστερό, φλερτάρει με τη χρεωκοπία και προμηνύει άσκημες μέρες για τους εργαζόμενους. Το πολιτικό σύστημα καταρρέει, αλλά υπάρχουν επικίνδυνες απολήξεις του που μπορούν ακόμα να κάνουν τη ζημιά. Σε μια χώρα που δεν υπάρχει ισχυρός και ιδεολογικά συνεκτικός φιλελεύθερος δεξιός πόλος και η σοσιαλδημοκρατία είναι υπό ανακατασκευή,  η λαϊκιστική αριστερά μπορεί να αποδειχθεί δύναμη ανισορροπίας και καταστροφής. Οι ανατροπές είναι θαυμάσια γεγονότα, αν οδηγούν σε νέες ισορροπίες μέσα στα πλαίσια της ισονομίας, της προόδου και της δημοκρατίας. Οι σημερινές ανατροπές, αν ολοκληρωθούν, κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσουν.
mhmadas.blogspot

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...