Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Τραπεζικές ασυναρτησίες


Μεγάλη είναι η συζήτηση που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη για τις καταθέσεις.
Ο κ Στρατούλης πράγματι δεν μίλησε για δήμευση ή δέσμευση καταθέσεων όπως αδίκως κατηγορήθηκε.
Είπε όμως ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες και θα χρησιμοποιήσει τις καταθέσεις για αναπτυξιακούς σκοπούς γιατί, όπως είπε, έως τώρα οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων χρησιμοποιούνται για τον πλουτισμό των μετόχων των τραπεζών.


Θα έπρεπε κάποιος να έχει εξηγήσει στον κ Στρατούλη πριν βγει στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις ότι τα 170 περίπου δισεκατομμύρια των καταθέσεων των Ελλήνων που απομένουν στις ελληνικές τράπεζες δεν είναι παρά
λογιστικές εγγραφές σε κάποιους υπολογιστές και όχι «τούβλα» χαρτονομισμάτων σε υπόγεια τραπεζών. Έχουν χρησιμοποιηθεί για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε άλλους Έλληνες για να αγοράσουν σπίτια και αυτοκίνητα και σε επιχειρήσεις για να κινηθούν και να επενδύσουν. Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανήλθε τον περασμένο Σεπτέμβρη στο 130% (και σίγουρα αρκετά παραπάνω σήμερα), δηλαδή για κάθε 100 ευρώ καταθέσεων που έχουν πάρει οι τράπεζες έχουν δανείσει 130 ευρώ. Η διαφορά τούς καλούς καιρούς χρηματοδοτούνταν από τον διατραπεζικό δανεισμό, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια που αυτός δεν υφίσταται για τις ελληνικές τράπεζες, από την ΕΚΤ και την ΤτΕ.


Μεγάλο μέρος των δανείων είναι και προς το ελληνικό κράτος, με τη μορφή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτά που κουρεύτηκαν και για τα οποία το κόμμα του κ Στρατούλη θέλει να γίνει ολοκληρωτική στάση πληρωμών. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος για τις καταθέσεις και όχι οι τσέπες των τραπεζιτών αφού τα υπέρογκα κέρδη ανήκουν στο μακρινό παρελθόν.
Αντιθέτως οι ελληνικές τράπεζες λόγω του κουρέματος και της απαξίωσης των κρατικών ομολόγων αλλά και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι πια επιχειρήσεις - ζόμπι που υπάρχουν μόνο χάρη στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και του πακέτου οικονομικής βοήθειας. Αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταγγείλει ώστε να τις αποτελειώσει και να τις κρατικοποιήσει. Να φορτώσει δηλαδή στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου, μαζί με όλα τα άλλα που έχει να κουβαλήσει, ένα μάτσο χρεοκοπημένες επιχειρήσεις.


 ΥΓ. Μέσα στη γενικότερη ασυναρτησία των ημερών κάποιοι έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν σαν παράδειγμα προς μίμηση τη μερική κρατικοποίηση της Ισπανικής τράπεζας Bankia. Στην πραγματικότητα η τράπεζα κρατικοποιήθηκε από την Ισπανική κυβέρνηση όχι για να αποκτήσει το κράτος ένα τραπεζικό ίδρυμα αλλά για να μην καταρρεύσει και παρασύρει και τις υπόλοιπες.
Βαγγέλης Κορωνάκης

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...