Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Αλληλέγγυοι στο γερμανικό λαό; Σκέψεις περί δημοψηφίσματος



Ψηφίζει σήμερα το γερμανικό κοινοβούλιο για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα και όπως φαίνεται θα δώσει την απαραίτητη έγκριση καθώς και οι σοσιαλδημοκράτες αλλά και οι Πράσινοι έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν θετική ψήφο. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το μεγαλύτερο μέρος του γερμανικού λαού (63%) δεν επιθυμεί την έγκρισή του.
Γιατί τα λέω τώρα όλα αυτά; Στη Γερμανία δεν έχει τεθεί θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης του κοινοβουλίου της αν και οι πολίτες της καλούνται να πληρώσουν μια χώρα που στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της βλέπουν την καγκελάριό τους με σβάστιγκες, μεγάλους τίτλους για κατοχή από το 4ο Ράιχ κοκ. Κανείς δε ζητάει δημοψήφισμα για το αν θα πρέπει να δοθούν τα λεφτά στη χώρα μας γιατί έχουν μάθει να σέβονται τους όρους της δημοκρατίας. Υπάρχει μία εκλεγμένη κυβέρνηση από την πλειοψηφία του κόσμου, εφαρμόζει το πρόγραμμά της και στο τέλος της θητείας της θα κριθεί για τις επιλογές της.
Δεν έχω δει αυτές τις μέρες το αντιμνημονιακό μέτωπο (παλαβή αριστερά, βαθυπασόκοι, γραφική δεξιά, ακροδεξιά) να στέκεται αλληλέγγυο στους πολίτες της Γερμανίας που στο κάτω-κάτω της γραφής δε γουστάρουν να πληρώσουν τα σπασμένα άλλων. Γιατί δε στηρίζουν όλοι αυτοί την ιδέα ας πούμε, ενός δημοψηφίσματος για το αν θα πρέπει να δοθούν τα λεφτά στους Έλληνες;
Λοιπόν, για να μην κοροϊδευόμαστε στην όμορφη χώρα που ζούμε: τα δημοψηφίσματα για τέτοια ζητήματα, στα οποία ο κόσμος δεν είναι πλήρως ενημερωμένος, δε γνωρίζει με λεπτομέρειες γιατί ψηφίζει (πόσοι άραγε έχουν διαβάσει το Μνημόνιο;) και άρα θα στραφούν στους κομματικούς ινστρούχτορες, θα επιφέρουν μεγαλύτερη πόλωση και θα επιβάλλουν ακόμα περισσότερο στη συζήτηση μανιχαϊστικές απόψεις.
Σε καταστάσεις σύγχυσης, όπως αυτή που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, οι αμεσοδημοκρατικές λύσεις, όπως είναι το δημοψήφισμα, θα ευνοούσαν αυτόν που γνωρίζει καλύτερα το επικοινωνιακό παιχνίδι, αυτόν που ξέρει να φωνάζει περισσότερο, το λαϊκιστή, τον καιροσκόπο.
feleki.wordpress

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...