Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «εργαζόμενοι» /.ppol.gr
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η ελληνική κρίση, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ (Daniel Cohn-Bendit, DCB) ήταν από τους λίγους Ευρωπαίους πολιτικούς που στάθηκαν στο πλάι του ελληνικού λαού. Ο πρόεδρος της ομάδας των «πρασίνων» στο «ευρωπαϊκά κοινοβούλιο» (ΕΚ) άσκησε σκληρή κριτική στις μεθοδεύσεις των κυρίαρχων ευρωπαϊκών ελίτ που οδήγησαν στο σημερινά αδιέξοδα. Ο Κον Μπεντίτ γνώριζε την ύπαρξη του απεργιακού μας φύλλου από τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου και δέχτηκε με προθυμία να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.
«Εργαζόμενοι» (Ε): Ποια είναι η γνώμη σας για τη συμφωνία των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης σχετικά με την Ελλάδα;
DCB: Η απόφαση είναι ορθή κατά το ήμισυ. Είναι σωστό ότι με την απόφαση αυτή επιχειρείται μια μείωση του συνολικού χρέους, αλλά εκείνο που λείπει είναι ένα γιγάντιο επενδυτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Λείπει ένα ηράκλειο σχέδιο επενδύσεων με στόχο να ανασυνταχθεί η οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Ε: Δεν πιστεύετε δηλαδή ότι αυτά είναι ένα οριστικό πακέτο σωτηρίας.
DCB: Όχι, καθόλου. Πρέπει να αγωνιστούμε για τη συγκρότηση αυτού που ονομάζω «ηράκλειο σχέδιο». Θεωρώ ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί από τη συμφωνία είναι πολύ αισιόδοξοι ως προς τους ρυθμούς με τους οποίους προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα βγει από τη σημερινή κατάσταση και θα επανέλθει σε μια φυσιολογική οικονομική κατάσταση. Η ελληνική οικονομία θα αποκατασταθεί μόνο όταν υπάρξουν επενδύσεις, και όχι μόνο περιορισμός των δαπανών.
Ε: Και πώς θα προκύψουν αυτές οι επενδύσεις;
DCB: Το πρώτο που απαιτείται είναι η αναδόμηση των πιστώσεων από την «ευρωπαϊκή επιτροπή» (Κομισιόν) και η διοχέτευση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων προς τον επενδυτικό τομέα. Και εδώ δεν μιλάμε μόνο για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και στην Πορτογαλία ή την Ιταλία Χρειάζεται δηλαδή να συγκροτηθεί ένα γενικά επενδυτικό σχέδιο για όλη την Ευρώπη.
Ε: Γνωρίζετε άτι στην Ελλάδα είναι δύσκολο να υποστηριχτεί αυτό το νέο σχέδιο, εφόσον συνοδεύεται από εξαιρετικά σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.
DCB: Ναι, βεβαίως, αλλά στην Ελλάδα πρέπει να είναι κανείς ειλικρινής και με τον εαυτό του. Είναι πολύ το χρήμα που έχει πέσει στο τραπέζι. Δεν πρέπει να το υποτιμά κανείς. Και στην Ελλάδα πρέπει να γίνει ειλικρινής συζήτηση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Υπεύθυνοι για την εξαθλίωση δεν είναι μόνον οι ξένοι.
Ε: Όμως αυτές οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την τρόικα κινούνται μόνο προς τη μία πλευρά. Τα μέτρα θίγουν μόνο τους χαμηλόμισθους , τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.
DCB: Αυτό ισχύει. Και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να ανασυγκροτηθεί η κρατική διοίκηση έτσι ώστε όλοι να πληρώνουν φόρους. Οι πλούσιοι πρέπει βέβαια να πληρώνουν περισσότερο, αλλά συστατικό στοιχείο ταυ κράτους είναι να πληρώνουν όλοι φόρους.
Ε: Έχετε παλιότερα αναφερθεί στη δυνατότητα να εξοικονομηθούν χρήματα από τις αμυντικές δαπάνες και από την περιουσία της εκκλησίας.
DCB: Ναι, είναι κρίσιμο ζήτημα. Οι αμυντικές δαπάνες μπορούν να μειωθούν κατά 80%. Η Ευρώπη πρέπει να εγγυηθεί την ακεραιότητα της Ελλάδας και τότε η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται έναν τόσο μεγάλο στρατό. Θα προσθέσω ότι και οι μεγάλοι εφοπλιστές πρέπει κι αυτοί να πληρώσουν φόρο. Είναι. Σκάνδαλο που οι πλουσιότεροι Έλληνες απαλλάσσονται από τη φορολόγηση. Επίσης πρέπει να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο στην Ελβετία ή στο Λουξεμβούργο, ούτως ώστε να φορολογηθούν τα κεφάλαια που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό. Είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί ριζικά η φοροδιαφυγή.
Ε: Ποια θα μπορούσε να είναι συνολικά μια εναλλακτική πολιτική λύση για την Ελλάδα;
DCB: Κατ' αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν λύνεται το πρόβλημα με «πακέτα βοήθειας». Αυτό που χρειάζεται είναι επενδυτικά προγράμματα σε επιλεγμένους τομείς όπως είναι λ.χ. οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας ή ο τουρισμός αλλά και η βελτίωση των μέσων μεταφοράς και οι συγκοινωνίες. Μόνο μ' αυτό τον τρόπο μπορεί να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Δεν μπορώ εγώ να υποδείξω από εδώ που βρίσκομαι όλες τις μορφές που μπορεί να πάρει αυτό το σχέδιο, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, με στόχο τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Το επενδυτικό αυτό κεφάλαιο θα το διαχειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν.
Ε: Στο ΕΚ υποστηρίξατε σταθερά την Ελλάδα. Πώς σχολιάζετε τις σημερινές σχέσεις των Ελλήνων με τους Ευρωπαίους και ειδικότερα με τους Γερμανούς;
DCB: Πιστεύω ότι πρέπει να μάθουμε να μιλάμε με ειλικρίνεια μεταξύ μας. Οι Γερμανοί πρέπει να πάψουν να λένε ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες ή ότι οι Έλληνες δεν θέλουν. Αλλά και οι Έλληνες πρέπει να πάψουν να θεωρούν ότι φταίνε πάντα σι άλλοι.
Ε: Έχετε συνομιλήσει με τον Γιώργο Παπανδρέου και άλλους Έλληνες πολιτικούς. Τι σκέφτεστε γι' αυτούς;
DCB: Πολλοί Έλληνες πολιτικοί -όχι όλοι- ακολουθούν την οδό της μικρότερης αντίστασης. Αποφεύγουν κάθε τι που θα τους στοίχιζε σε πολιτικό κόστος κατά την πολιτική τους αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ελληνικού εθνικισμού. Θυμάμαι ακόμα την ταύτιση η των Ελλήνων πολιτικών με τους ομόδοξούς τους, ορθόδοξους της Σερβίας κατά την περίοδο τον πολέμου στη Βοσνία. Για μένα αυτό ήταν σκανδαλώδες! Πρέπει επίσης σήμερα στην Ελλάδα να συζητηθεί το ζήτημα της Μακεδονίας. Αν ονομαστεί η μία Βόρεια Μακεδονία και η άλλη Νότια Μακεδονία, τότε το ζήτημα λύνεται και παύει να δημιουργεί συνεχώς προστριβές μεταξύ κρατών.
E: Αντιλαμβάνεστε πάντως ότι σε περιόδους κρίσης όπως αυτή είναι αναμενόμενη η άνθηση τον εθνικισμού.
DCB: Ακριβώς αυτό συμβαίνει. Αλλά θέλω να σας πω ότι με όση δύναμη υποστηρίζω τα συμφέροντα της Ελλάδας, με άλλη τόση αντιστέκομαι στον εθνικισμό. Δεν πρέπει να είμαστε καιροσκόποι, αλλά να υπερασπιζόμαστε τις αρχές μας. Αυτό κάνω στην Ευρώπη, αυτό κάνω στο ΕΚ, αυτό θέλω να κάνω και στην Ελλάδα.
0 βγηκαν μπροστα:
Δημοσίευση σχολίου