Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Ποιοι τα φαγαμε – η αδυναμια του ελληνικου κρατους σε μια εικονα



Μεγαλο θεμα εχουν γινει στην Ελλαδα τα δημοσια εξοδα, ο αριθμος των εργαζομενων στο δημοσιο και η αναζητηση ποιος εφαγε τα λεφτα τελοσπαντων. Η συζητηση φυσικα δεν θα τελειωσει ποτε αλλα εχω την εντυπωση οτι παραμελουμε συστηματικα το σκελος των δημοσιων εσοδων, δηλαδη οτι το κρατος ουτως ή αλλως δεν ειχε και τοσο πολλα λεφτα να φαει. Ιδου μια ερωτηση για οποιονδηποτε εργαζεται στην Ελλαδα, τι ποσοστο εισοδηματος δινετε στο κρατος? Παρτε το ετησιο εισοδημα σας μετα φορων και εισφορων και διαιρεστε το δια του συνολου των πραγματικων (οχι των δηλωθεντων μονο) εσοδων σας το ιδιο ετος. Αν εισαστε μεσου εισοδηματος το αντιστοιχο νουμερο στην Γερμανια θα ηταν περιπου 0,5 – 0,6. Δηλαδη κυριολεκτικα καπου το μισο εισοδημα ενος Γερμανου παει σε φορολογια και κοινωνικη ασφαλιση. Παρομοιως σε βορειοτερες χωρες της ΕΕ. Στην δηθεν φανατικη οπαδο του ελευθερου επιχειρειν Βρετανια το νουμερο θα ηταν περιπου 0,6-0,7 (για μενα ειναι 0,63 περιπου).


Στην Ελλαδα εχω την υποψια οτι το ανιστοιχο νουμερο για μισθωτους ηταν καπου στο 0,65-0,75 και για τους υπολοιπους ακομα και 0,8-0,9. Ενδιαφερομαι να ακουσω πραγματικα παραδειγματα αλλα δεδομενου του γραφηματος δυσκολα θα με πεισει κανεις οτι ο μεσος Ελληνας πληρωνε εστω και κατα προσεγγιση ευρωπαϊκου επιπεδου φορους. Συνολικα στην Ελλαδα πληρωναμε σε φορους καπου 39-40% του ΑΕΠ εναντι ενος ευρωπαϊκου μεσου ορου καπου στο 44%. Και αυτο χωρις να συνυπολογιζουμε την ιδιαιτερα μεγαλη παραοικονομια στην Ελλαδα, που αυξανει το πραγματικο ΑΕΠ, και αντιστοιχα μειωνει τον λογο φορων/ΑΕΠ.


Ειναι ιδιαιτερα σημαντικο να προσεξει κανεις οτι μια διαφορα της ταξης των 4 μοναδων οταν επιμενει για δεκαετιες προκαλει ενα πραγματικο χασμα. Απο το 1999 εως το 2010 εχουμε υστερηση εσοδων κατα καπου 44% του ΑΕΠ σε σχεση με τον μεσο ορο της ΕΕ! Μιλαμε για αρκετες δεκαδες δισεκατομμυρια ευρω! Καθολου περιεργο που το δημοσιο χρεος μας εκτιναχθηκε στο καπου 110% του ΑΕΠ πριν καν ξεκινησει η κριση. Ακομα και αν βρισκαμε “ολους τους κλεφτες” που σπαταλησαν δημοσιο χρημα και φερναμε πισω “ολα τα κλεμμενα”, θα ειχαμε ενα βουνο χρεους και ενα κρατος εντελως αναντιστοιχο της γεωπολιτικης και οικονομικης μας θεσης. Δρομους που σκοτωνουν πολιτες, νοσοκομεια που φοβασαι να εγχειριστεις, σχολεία που θυμιζουν φυλακές, δημοσιες υπηρεσιες που θυμιζουν αναπτυσσομενο κοσμο. Κανενα προβλημα του ελληνικου κρατους δεν θα λυθει βιωσιμα λοιπον, αν δεν μαθουμε να πληρωνουμε φορους.
anamorfosis.net

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...