Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

περί δημοσιογράφων


Όταν ξεκινούσα την δημοσιογραφία, πριν από 29 ολόκληρα χρόνια, είχα την τύχη να έχω για αρχισυντάκτη μου έναν καλό άνθρωπο, τον Γκουίντο. Νεαρός, εγώ, τον ρώτησα  αν τα πήγαινα καλά, αν είχα πιθανότητες να μπω στο μισθολόγιο. Κι ο Γκουίντο αφού μέτρησε με την άκρη του ματιού του την  αγωνία μου και χωρίς να σηκώσει το κεφάλι από το γραπτό που διόρθωνε,  απάντησε: «Η δημοσιογραφία είναι το καταφύγιο όσων αποτυχαίνουν αλλού. Εσύ, λοιπόν, έχεις καλές πιθανότητες»...
Τον θυμάμαι συχνά – πυκνά. Ο Γκουίντο Τσιόφι ήταν ένας καλός και έντιμος συνάδελφος. Δυστυχώς, εδώ και τέσσερα χρόνια δεν είναι ανάμεσά μας. Πάντα θα τον θυμάμαι με αγάπη. Δεν ξέρω αν το εννοούσε αυτό που έλεγε ή ήθελε μόνο να με πειράξει ή να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Η αλήθεια πάντως είναι ότι τα λόγια του αυτά τα θυμάμαι συχνά – πυκνά. 
Μία φορά ήταν στις εκλογές. Τόσους πολλούς δημοσιογράφους δεν είχαν ματαδεί οι εκλογικές οι λίστες. Κάποιος φίλος σχολίασε ότι ο κλάδος περνάει κρίση και έτσι ανθούν οι μετατάξεις. 
Μία δεύτερη φορά ήταν χτες, όταν διάβασα την ανακοίνωση του ΕΔΟΕΑΠ για την διαμάχη που έχει με την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν θα μπω στην ουσία της διαμάχης, ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Δεν είναι αυτό το θέμα μας. Αλλά σε ένα σημείο της ενημέρωσης του ΕΔΟΕΑΠ προς τους δημοσιογράφους που λέει τα εξής: «Σε συνέχεια δημοσιευμάτων, σχολίων και ερωτημάτων των τελευταίων ημερών για τα Αποθεματικά μας, η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ ( όπως  ακριβώς αποτυπώνεται και στον επισυναπτόμενο Πίνακα) , επιβεβαιώνει ότι στις 9/3/2012 το Υπόλοιπο των Καταθέσεών μας στην Τράπεζα της Ελλάδας ήταν 115.312.441,47 €.
Από τις 19/3/2012 έως τις 23/4/2012 έγιναν διαδοχικές αναλήψεις οι οποίες ανήλθαν συνολικά στα 25.000.000 €
Με τα δεδομένα αυτά και σύμφωνα με τα Λογιστικά μας βιβλία, το Υπόλοιπο του ΕΔΟΕΑΠ ανέρχεται στα 90.312.441, 47 €. Ούτε ένα ευρώ λιγότερο! 
Κατά τους ισχυρισμούς της ΤτΕ, το διαθέσιμο Υπόλοιπο, στις 7/6/2012, ανέρχεται στα 5.618.934,25» 


Προσέξτε τι έχει συμβεί. Ο ΕΔΟΕΑΠ λέει προς την Τράπεζα της Ελλάδος ότι εγώ σας έδωσα μετρητά και θέλω πίσω μετρητά, αγνοώντας ότι η νομοθεσία ορίζει πως τα χρήματα των ταμείων που πηγαίνουν στην Τράπεζα της Ελλάδος γίνονται αυτόματα ομόλογα. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό κι ας πάμε στο επόμενο. 
Αναφέρει δύο ημερομηνίες, την 9η Μαρτίου που το ταμείο είχε 115 εκατ. ευρώ και την 19η Μαρτίου που έγινε η πρώτη ανάληψη. Δεν λέει ότι ενδιάμεσα, στις 12 Μαρτίου, έγινε το περίφημο κούρεμα των ομολόγων. Τι συνέβη; Δεν το πληροφορήθηκαν οι αγαπητοί συνάδελφοι; Μήπως δεν γνώριζαν ότι παίρνοντας λεφτά από τον συγκεκριμένο λογαριασμό της ΤτΕ ρευστοποιούσαν τα κουρεμένα ομόλογα; Είτε στην μία είτε στην άλλη περίπτωση είναι να τραβά κανείς τις τρίχες των μαλλιών του, ακόμη κι αν αυτές δεν υπάρχουν. Διότι δεν μιλάμε για κάποια ομάδα φτωχών και αγράμματων ανθρώπων, αλλά για εκείνους που θέλουν να μας ενημερώσουν, να μας εκπροσωπήσουν στην Βουλή, να μας  μορφώσουν με το Μέγαρο Μουσικής, να μας διασκεδάσουν από τα κανάλια της τηλεόρασης. 


Οι αγαπητοί συνάδελφοι δεν μας λένε, επίσης, γιατί ρευστοποίησαν ομόλογα και δεν χρησιμοποίησαν μετρητά που είχαν στις τράπεζες για την κάλυψη των αναγκών, αλλά και πάλι δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας είναι ότι ι άνθρωποι είτε δεν γνώριζαν, ενώ όφειλαν να γνωρίζουν, είτε νόμιζαν ότι γνώριζαν. 
Μέχρι χτες είχα μία υποψία ότι ανήκα σε ένα γκρουπ ανθρώπων που ενδεχομένως θα μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο στην ζωή τους. Σήμερα είμαι πλέον πεπεισμένος ότι οι περισσότεροι εξ ημών θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε κάτι άλλο. Για το καλό του τόπου! 
Θανάσης Μαυρίδης/capital.gr

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...