Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Χωρίς την αλλαγή της νοοτροπίας, πώς θα προχωρήσουμε στην κατάργηση των στρεβλών συστημάτων για να χτίσουμε σύγχρονες δομές, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών;


Γιάννης Μπουτάρης,απο συνέντευξη σε metarithmisi.gr
...Οι Δήμοι, ως παραδοσιακό προνομιακό πεδίο άσκησης πελατειακής πολιτικής μέσω διορισμών κάθε είδους, με την πλήρη συναίνεση και ανοχή της κεντρικής διοίκησης, οδηγήθηκαν σε υπερπληθώρα προσωπικού σε ορισμένες Υπηρεσίες, αλλά και στην ταυτόχρονη έλλειψη σε κάποιες άλλες και φυσικά στη στελέχωση των υπηρεσιών με άτομα που δεν ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις και τις ανάγκες ούτε των οργανικών θέσεων, ούτε των αναγκών της Αυτοδιοίκησης ή των απαιτήσεων του πολίτη.
Αυτό είναι γνωστό στους δανειστές μας και έτσι, μάλλον οι πιέσεις για μείωση του προσωπικού των ΟΤΑ θα εξακολουθήσουν, όπως θα εξακολουθήσουν και για μείωση συνολικά του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης. Όμως, απαιτείται ο εξορθολογισμός και η αναδιάταξη της δημόσιας διοίκησης, όχι οι άκριτες απολύσεις, αποχωρήσεις ή και μετακινήσεις.
Οι συνδικαλιστές της Αυτοδιοίκησης, βεβαίως, καλό θα είναι να αντιμετωπίσουν εποικοδομητικά την όλη κατάσταση και να βοηθήσουν κατ’ αρχήν στην κινητικότητα του προσωπικού, που συνεισφέρει στην αξιοποίηση των άξιων σε θέσεις, όπου τους έχει ανάγκη η δημόσια διοίκηση, και στην αξιολόγηση του προσωπικού, που θα επιφέρει τον εξοβελισμό των ανάξιων, αντί να απαιτούν να παραμείνουν όλα όπως ήταν έως σήμερα. Τακτικές, δε, όπως οι καταλήψεις, το μόνο που καταφέρνουν είναι να τιμωρούν τον πολίτη.
...Οι κατεστημένες νοοτροπίες – των εργαζομένων και των συνδικαλιστών, των πολιτών των ίδιων, ακόμη και των φορέων της πόλης – ήταν και παραμένουν το
μεγαλύτερο στοίχημα. Χωρίς την αλλαγή της νοοτροπίας, πώς θα προχωρήσουμε στην κατάργηση των στρεβλών συστημάτων για να χτίσουμε σύγχρονες δομές, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών; Τα οικονομικά ήταν σαφώς δύσκολα και όσο περνάει ο καιρός γίνονται ακόμη χειρότερα, αλλά «πενία τέχνας κατεργάζεται».
........Τυχόν αποτυχία της τρικομματικής κυβέρνησης, θα σημάνει κατάρρευση της οικονομίας, της χώρας και έξοδο από το ευρώ, δηλαδή καταστροφή. Η συγκυβέρνηση πρέπει να επιτύχει και γι’ αυτόν τον πρακτικό λόγο, αλλά και για τον λόγο του εκσυγχρονισμού του πολιτικού τοπίου της χώρας. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι ένα βήμα μπροστά στη δημιουργία ενός πολιτισμένου πολιτικού τοπίου.
.........Νομίζω πως η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς είναι επιβεβλημένη, μετά από την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, την ανάδυση της ΔΗΜΑΡ που διατηρεί τις δυνάμεις της από τη μια μεριά και τη μεγάλη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη. Είναι απαραίτητη η παρουσία ενός κεντροαριστερού, σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού χώρου. Αυτός ο χώρος πρέπει να μπορέσει να προωθήσει, με γνώμονα την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και φυσικά με προοδευτικές αντιλήψεις, μια αναπτυξιακή πορεία της χώρας έξω από την κρίση και μακριά από τις πελατειακές και μικροπολιτικές λογικές που επικρατούσαν έως σήμερα και που μας οδήγησαν στη σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση. Αυτός ο χώρος δεν είναι αναγκαίο να ταυτίζεται με συγκεκριμένα κομματικά όρια, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα κόμματα.
........Νομίζω πως οι εξελίξεις που η ίδια η Χρυσή Αυγή προκαλεί με τη στάση των κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών μελών της, θα δώσουν την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα. Ήδη, ο φάκελος για τον κ. Κασιδιάρη διαβιβάστηκε στη Βουλή. Δεν πρέπει να τους κάνουμε ήρωες, ούτε όμως και να υφιστάμεθα τις προκλήσεις τους που θίγουν τους θεσμούς, το πολίτευμα, τις αρχές, τα ιδανικά και την αισθητική μας. Το πολιτικό σύστημα και οι πολίτες, πρέπει να αντισταθούμε στον λαϊκισμό της Χρυσής Αυγής, στην ισοπέδωση των πάντων που αυτή προωθεί και στην παγίωση ιδεών που είναι ό,τι πιο αντιδημοκρατικό και οπισθοδρομικό.

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...