Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ο Θεός, ο Σόιμπλε και οι Ευρωπαίοι δεν αγαπούν την αστάθεια


Οι Ευρωπαίοι θα μας δώσουν τα λεφτά τους. Αν δεν μας τα δώσουν θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι τους και θα τους πλακώσει. Το είπε και ο Αλέξης. Κι επειδή μπορεί κανείς να μην τους  πιστεύει, βγήκε και ο Στρατούλης και πέταξε μία χειροβομβίδα κρότου λάμψης, μιλώντας για μονομερή διαγραφή χρέους. 
Τουλάχιστον τώρα ξέρουμε τι θα συμβεί με απόλυτη ακρίβεια αν πέσει αυτή η κυβέρνηση, η κακή, η αναποτελεσματική. Αν πέσει, λοιπόν, ο Σαμαράς, η επόμενη μέρα δεν κρύβει εκπλήξεις. Θα έρθει ο κ. Στρατούλης θα κουνήσει απειλητικά το δάκτυλό του στους κουτόφραγκους κι εκείνοι θα τρέξουν να κρυφτούν στις κατακόμβες.
Μου έλεγε προχτές ένας ευρωβουλευτής της... συγκυβέρνησης ότι τους τελευταίους μήνες ζει στις Βρυξέλλες σε καθεστώς απομόνωσης.  Οι περισσότεροι ξένοι συνάδελφοι του με τους οποίους γνωρίζεται εδώ και χρόνια αποφεύγουν πλέον ακόμη και τις συναντήσεις μαζί του. Εισπράττει ένα βαρύ κλίμα. Όπως χαρακτηριστικά μου είπε «έχουμε κουράσει». 
Στο σημείο αυτό θα έλεγε κάποιος ότι κι η τρόικα έχει κουράσει. Κι αυτό είναι αλήθεια. Ας αναρωτηθεί όμως κάποιος αν θα ήταν ίδια η στάση της τρόικας αν είχαμε κάνει μέχρι σήμερα όσα συμφωνήσαμε στο παρελθόν. Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι η εξοργιστική αυτή στάση τους βρίσκει στέρεο έδαφος για να στηριχτεί στην δική μας ανυποληψία. 
Η ελληνική Οικονομία χρειάζεται τα λεφτά της Ευρώπης. Στο εσωτερικό της χώρας, όμως, έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι τα λεφτά αυτά η Ευρώπη μας τα οφείλει. Δεν τα ζητάμε, τα απαιτούμε. Δεν συζητάμε, απειλούμε. Είναι δήθεν υποχρέωσή τους να μας σώσουν. Ή ακόμη χειρότερα γι΄ αυτούς, αν δεν μας δώσουν τα λεφτά τους θα πεθάνουν. Είναι όμηροι. Όμηροι του κ. Στρατούλη και του κάθε άλλου που σκέπτεται με ανάλογο τρόπο. 
Η Ευρώπη δεν αγαπάει την αστάθεια. Δεν θα επιτρέψει σε μία χούφτα φανατικούς, ξεχασμένους από την εποχή του ψυχρού πολέμου, να παίξουν με το ευρώ και με τα ζωτικά της συμφέροντα. Θα είναι αυστηροί μαζί μας. Δεν παίζουν, δεν μπλοφάρουν. 
Θέλουν την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, δεν λένε ψέματα όταν κάνουν ανάλογες δηλώσεις. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι διατεθειμένοι να παίξουν τον παπά, επειδή εμείς νομίζουμε ότι είμαστε πιο μάγκες από αυτούς. 
Η μονομερής διαγραφή χρέους που διατυμπανίζει ο κ. Στρατούλης είναι μία άθλια πρόταση. Μόνο κλεφτοκοτάδες θα την έκαναν. Δεν ξέρουμε ποια ακριβώς Ευρώπη θα υπάρχει αύριο. Αν θα είναι η Ευρώπη των 5, των 10 ή των 27. Όποια Ευρώπη κι αν υπάρχει θα εξακολουθήσει να είναι ισχυρή. Και θα θυμάται για πάντα εκείνους που έσπασαν την κλειδαριά και άνοιξαν το κοτέτσι. 
Στην Ευρώπη είναι βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα. Νιώθουν ότι τους κοροϊδεύουμε. Πιστεύουν ότι μας έχουν ήδη δώσει αρκετό χρόνο. Δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν ούτε δευτερόλεπτο. 
Και τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι θα πρέπει να κάνουμε απλά όσα μας λέει η τρόικα; Δεν είπε κανείς κάτι τέτοιο. Αλλά η αφαίρεση του λόγου από την τρόικα περνάει μέσα από την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις. Όσες περισσότερες μεταρρυθμίσεις κάνουμε, τόσο περιορίζουμε τον ρόλο και τον λόγο της τρόικας. Αυτή την στιγμή, όσο παράλογες κι αν είναι κάποιες απαιτήσεις της, η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να βάλει πλάτη. Διότι δεν μας εμπιστεύονται. Πιστεύουν ότι προσπαθούμε απλά να κερδίσουμε κι άλλο χρόνο και τίποτα περισσότερο. 
Σε αντίθεση με όσες απόψεις καλλιεργούνται στην εύφορη γη του λαϊκισμού, η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να πέσει στα πόδια μας για να μην την εγκαταλείψουμε. Ούτε και θα υποκύψει σε οποιονδήποτε εκβιασμό. Η επόμενη ημέρα της πτώσης της κυβέρνησης μπορεί να μην φέρει αυτόματα την έξοδό μας από την Ευρώπη, αλλά τα λεφτά δεν θα μας τα δώσουν. Κι αυτό θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ασφυξία. 
Η πρόταση Σόιμπλε για το ειδικό ταμείο δεν έγινε στην τύχη. Είναι το πλάνο νούμερο 2 της Ευρώπης για την Ελλάδα. Λεφτά δεν υπάρχουν για τυχοδιώκτες. Αυτό είναι το μήνυμα.

Θανάσης Μαυρίδης/capital.gr

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...