Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ευχαριστούμε πολύ Αλέξη Τσίπρα!

ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ 
Οι ακριβείς αλλά χαιρέκακες δηλώσεις του στην Zeit που στην ουσία αποτρέπουν οποιονδήποτε επενδυτή να βοηθήσει την Ελλάδα μπορεί να είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρό μας 

Θυμάστε τότε που βρίζαμε τον ΓΑΠ επειδή έλεγε στους ξένους ότι διοικεί μια διεφθαρμένη χώρα; Θυμάστε πόσο θεωρούσαμε ότι έπληγε το κύρος (!) της χώρας και την προσπάθειά μας;   Είχαμε δίκιο - και νομίζω ότι και τώρα θα έχουμε δίκιο να δυσανασχετήσουμε με τις δηλώσεις Τσίπρα (ότι κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα δαπανήσει τα χρήματά του, όταν ξέρει ότι ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης τελειώνει).    
Και δίκιο να είχε, και να τελείωνε ο χρόνος της κυβέρνησης (που δεν το ξέρουμε) και να βγαίναμε απ' το ευρώ και την Ευρώπη, αυτό είναι κάτι που δεν το λες με τέτοια χαιρεκακία.   
Όταν όλοι ματώνουμε εναντίον απαράδεκτων, δύστροπων δανειστών και ευελπιστούμε να δούμε οποιοδήποτε σημάδι ανάπτυξης, όταν η αγορά ελπίζει σε επενδύσεις για να ανασάνει, όταν εργαζόμενοι και άνεργοι εύχονται
να έρθουν μετρητά απ' έξω στη χώρα, είναι το λιγότερο βλακώδες και ίσως επικίνδυνο να στέλνεις τέτοια μηνύματα στους επενδυτές.  
 Σαν insider που τρέχει στους πελάτες και τους λέει "Μην πάρετε αυτή τη μετοχή, δεν είναι καλή, η εταιρία της όπου να 'ναι πιστεύω ότι θα κλείσει", ο Τσίπρας προειδοποίησε άθελά (;) του τους επενδυτές να μην μας δώσουν τίποτα. Μόνο που οι πελάτες ήταν αυτοί που θα μας φέρουν περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε πολιτικό (incl. Τσίπρα) και η μετοχή είναι η ίδια η χώρα.   
 Το να βγεις σαν τον σπασίκλα μαθητή ή το καρφί της τάξης για να προκαλέσεις εντυπώσεις είναι επιπόλαιο αυτή τη στιγμή. Μπορεί το μήνυμα του Τσίπρα να είναι καλοπροαίρετο: "Μην επενδύσετε τώρα, αλλά όταν πέσει η κυβέρνηση και βγω εγώ ελάτε τότε!".
 Μπορεί να νομίζει πως όλοι οι Έλληνες νοιάζονται για το αν θα γίνουν και πάλι εκλογές για να κυβερνήσει επιτέλους ο ίδιος. Πλανάται όμως: Ασχέτως προσώπων, αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι νοιαζόμαστε να γίνει κάτι καλό επιτέλους στη χώρα - χωρίς να νοιαζόμαστε για τα κομματικά. Κι αν αυτό το "κάτι καλό" προσπαθεί κάποιος να το προκαταλάβει αρνητικά, μη τυχόν και πάνε καλύτερα τα πράγματα χωρίς τον ίδιο στο τιμόνι νομίζω ότι βάζει πάνω απ' όλα την εικόνα του.   
 Όλη η συνέντευξή του ήταν σωστή - η επιλογή του όμως να διώξει εμμέσως τυχόν επενδυτές ήταν απολύτως unfair. Δεν περίμεναν τον Τσίπρα οι επενδυτές, όμως η κίνηση αυτή είναι επικοινωνιακά και ουσιαστικά απογοητευτική. Ο Τσίπρας αποφάσισε επιτέλους ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Ελπίζω μόνο όταν έρθει η ώρα να το κάνει να μην έχει χαθεί και η κάθε απειροελάχιστη ελπίδα που μπορεί να υπάρχει σήμερα...   
Δεν φταίει ο Τσίπρας ούτε η αριστερά για την τωρινή κατάσταση. Σε καμία περίπτωση. Ας μην τη χειροτερεύουν όμως. Ας βάλουν ένα χέρι να βγούμε απ' την κρίση.    
Αλλά θα μου πεις πότε υπήρξε πραγματική ενότητα ή συνεργασία ή σύνθεση απόψεων απ' τις διαφορετικές πλευρές. Όπως έκαναν κι οι άλλοι έτσι κι ο Τσίπρας εύχεται με κάθε τρόπο να πέσει αυτή η κυβέρνηση και θα τη σαμποτάρει με κάθε τρόπο μέχρι να γίνει αυτός κυβέρνηση και οι υπόλοιποι να τον σαμποτάρουν και να ελπίζουν ότι θα πέσει. Και ούτω καθεξής... 
lifo.gr

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...