Δημήτρης Φύσσας/athensvoice
Απομαγνητοφώνηση και καταγραφή όσων είπε ένας φίλος, με μικροδιορθώσεις στα λάθη του προφορικού λόγου και στοιχειώδες συμμάζεμα:
«Μπήκα στο επάγγελμα το 1984. Τότε δεν ήταν καν υποχρεωτική η εγγραφή στο ΤΕΒΕ. Δεν είχαμε ΦΠΑ, ούτε καταστάσεις πελατών - προμηθευτών. Οι υπολογιστές ήταν άγνωστοι. Οι φάκελοι στην εφορεία ήταν όλοι χειρόγραφοι. Η γραφειοκρατία, βεβαίως, μεγάλη. Τα βιβλία μου, κουτσά στραβά, τα κατάφερνα μόνος μου, χωρίς λογιστή. Έγραφα όλα μου τα έσοδα, τα δήλωνα όλα. Δε λάδωνα ποτέ, τους έλεγα ‘ορίστε ελέγξτε ό,τι θέλετε’. Καταλάβαιναν ότι δεν έχουν να βγάλουν τίποτα από μένα, δεν έλεγχαν τίποτα, πλήρωνα κανονικά το φόρο μου. Ακριβώς ό,τι μου αναλογούσε, ούτε πάνω, ούτε κάτω.
Όταν έγινε η μηχανογράφηση στην εφορεία, επί Τσοβόλα νομίζω, το κύριο επιχείρημα ήταν ότι όλα θα γίνονται πιο απλά και πιο γρήγορα και θα μειωθούν οι ουρές. Επίσης ότι θα πάψει η γραφειοκρατία, δε θα χρειάζονται χαρτιά και όλα θα γίνονται μέσω υπολογιστή και με την ταυτότητα. Λέγανε τότε, θυμάμαι, ότι οι λογιστές θα πεινάσουν.
Σήμερα έχω υποχρεωτικό ΤΕΒΕ (περίπου 900 ευρώ το δίμηνο), επιμελητήρια (δηλαδή λεφτά για πέταμα), ΦΠΑ, καταστάσεις πελατών - προμηθευτών, συνάφεια, internet για ΦΠΑ και δήλωση εισοδήματος και πολλά άλλα. Έχουμε αποχτήσει ΑΦΜ και κλειδάριθμο για το internet. Μου ζητάνε κάθε τόσο χαρτί από το ΙΚΑ ότι δεν απασχολώ προσωπικό. Για να τρυπήσω καινούργια μπλοκάκια συμπληρώνω διάφορες υπεύθυνες δηλώσεις. Μου ζητάνε και χαρτί από το ΤΕΒΕ. Το ΤΕΒΕ ζητάει χαρτιά της εφορείας, η εφορεία του ΤΕΒΕ, ένα τμήμα της εφορείας από άλλο τμήμα της (ενώ τα έχουν όλα ήδη τα χαρτιά και με βλέπουν και στον υπολογιστή τους), οι σφραγίδες είναι όσες και πριν, οι απαραίτητες υπογραφές περισσότερες από πριν, τα τρεξίματα
περισσότερα από πριν. (Υπάρχει κι ένας τύπος βεβαίωσης του ΤΕΒΕ υποχρεωτικά χειρόγραφος, με καρμπόν!) Σε δουλειά να βρισκόμαστε. Κλειδάριθμο, ας πούμε, μπορείς να πάρεις μόνο από την εφορεία που έκανες έναρξη. Εσύ μπορεί να είσαι για δουλειές στην Αλεξανδρούπολη και η εφορεία σου στην Καλαμάτα, αλλά πρέπει να πας Καλαμάτα. Μα τότε τι θα πει on line;
Έχω υποχρεωτικά και λογιστή, γιατί η νομοθεσία αλλάζει πολύ γρήγορα και δεν προλαβαίνω να παρακολουθώ τις καινούργιες διατάξεις, αλλά και γιατί σε μερικές περιπτώσεις είναι υποχρεωτικό. Δηλαδή ο φορολογούμενος μόνος του, ακόμα κι αν τα καταφέρνει καλά, πρέπει να προσλάβει λογιστή. Όλες οι εφορείες έχουν πλήρη μηχανοργάνωση. Κι όμως, οι ουρές είναι όλο και μεγαλύτερες. Και δεν προλαβαίνεις να σταθείς μες το χρόνο, κάθε μήνα πάντα κάποια φορολογική υποχρέωση τρέχει. Αν χάσεις μια ελάχιστη προθεσμία, πρόστιμα κι άλλα πρόστιμα. Αν έχεις μηδενικό ΦΠΑ, δηλαδή δεν έχεις ν΄ αποδώσεις ούτε ευρώ κάποιο τρίμηνο, γιατί να υποβάλλεις; Έτσι. Κι αν δεν υποβάλλεις, πρόστιμο. Πάλι έτσι.
Το συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι όσο περνάνε τα χρόνια, τα πράγματα γίνονται όλο και πιο περίπλοκα. Η κατάσταση είναι χειρότερη από το 1984, γιατί τώρα έχουμε και όλα τα άλλα χαρτιά που είπα και δε θυμάμαι και πόσα άλλα, μόνο που προστέθηκαν και οι υπολογιστές και το internet. Δηλαδή η γραφειοκρατία αυξήθηκε, τίποτα δε βελτιώθηκε. Αντί να πηγαίνουμε μπροστά, πάμε πίσω. Σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα, το ελληνικό κράτος όχι μόνο δε μου έχει προσφέρει τίποτα, παρά μου βάζει ολοένα περισσότερα και μεγαλύτερα εμπόδια.
Τώρα θέλει να μας φορολογεί κι από το πρώτο ευρώ. Τώρα λοιπόν κι εγώ έκανα κιόλας αυτό που κάνουν όλοι: Διακοπή και μαύρη εργασία. Έγινα, για πρώτη φορά στη ζωή μου, παραβάτης. Δήλωσα διακοπή προχτές, τους πήγα τα βιβλία, τα κλείσαμε, μου σκίσανε και τα μπλοκ, κομμένα κι άκοπα. Θα κόψω και το ΤΕΒΕ. Επαγγελματική στέγη τέλος, θα ξενοικιάσω με το τέλος του μήνα, ήδη ξεκουβαλάω. Θα δουλεύω με γνωστούς και φίλους και μερικούς παλιούς πελάτες. Θα ρίξω τις τιμές, θα βγάζω πολύ λιγότερα λεφτά, θα χάσω σίγουρα και πολλούς πελάτες. Υπολογίζω ότι θα βγάζω κάτι ελάχιστα κατοστάρικα το μήνα. Αλλά θα είναι δικά μου, όχι δικά τους. Όλοι γύρω μου το κάνουν, όλα τα επαγγέλματα. Όλοι έχουνε μεταφέρει τα σύνεργά τους στο σπίτι τους ή σε αποθήκες και δουλεύουνε παράνομα. Τώρα λοιπόν το κάνω κι εγώ. Κι ό,τι γίνει. Μετά τα εισοδήματα του 2012, δεν θα μου ξαναπάρουν ούτε ένα ευρώ με άμεσο φόρο. Έσοδα μηδέν, καταλαβαίνεις τι θα πει μηδέν; Υπολογίζουν σε παραπάνω λεφτά από μένα, αλλά θα πάρουν ένα τίποτα. Κι ούτε θα ξαναπατήσω στις ουρές τους για χαρτιά, παραχαρτιά, δηλώσεις και διπλότυπα».
0 βγηκαν μπροστα:
Δημοσίευση σχολίου