Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

17:28 στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη



Η διάκριση 17:28 αναγνωρίζει δημόσια πρόσωπα τα οποία με δηλώσεις τους προξενούν σημαντικές αμφιβολίες για την σοβαρότητά τους.



Για το φληνάφημά του με τίτλο «Γιατί όχι στη δική μας “Silicon Valley” στο Ελληνικό;». Επειδή η χωροταξία από μόνη της δεν είναι ούτε ικανή ούτε αναγκαία συνθήκη για να προκύψει Silicon Valley.
Το φαινόμενο της Silicon Valley είναι πολυσύνθετο και μοναδικό. Δεν θα επαναληφθεί εύκολα. Δεν είναι προϊόν σχεδιασμού. Γι αυτό κάθε πρόταση σαν αυτή του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη είναι εκ του πονηρού: είτε οφείλεται σε άγνοια γεγονότων είτε σε σκοπιμότητα εντυπωσιασμού.
Θα όφειλε να γνωρίζει ο, μετεκπαιδευμένος στο Harvard, Μιλτιάδης πως η Silicon Valley είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται στην Ελλάδα. Κανείς δεν παραχώρησε οικόπεδο-φιλέτο στους καινοτόμους της βόρειας California για να στήσουν τις εταιρείες τους. Στα γκαράζ  σπιτιών στήθηκαν και στήνονται οι εταιρείες αυτές. Από άτομα που δεν δίστασαν να διακινδυνεύσουν  πολλά πράγματα προκειμένου να υλοποιήσουν τις ιδέες τους.


Η περιοχή της Silicon Valley περιστοιχίζεται από μια πλειάδα πανεπιστημίων με κορυφαία το Stanford και το Berkeley. Τα πανεπιστήμια της περιοχής εδώ και χρόνια έχουν ανοίξει τις πόρτες τους και τ αμφιθέατρά τους στις δημιουργικές ομάδες της περιοχής. Το ιστορικό Homebrew Computer Club προγραμμάτιζε τις συναντήσεις του στα αμφιθέατρα του Stanford. Σε μια από τις συναντήσεις αυτές παρουσιάστηκε κι ο πρώτος υπολογιστής της Apple.
Γεωγραφικά και πολιτισμικά η περιοχή της Silicon Valley ελκύει άτομα που αναζητούν να συνδυάσουν εργασία, δημιουργικότητα και εναλλακτικές/πειραματικές μορφές ψυχαγωγίας και καθημερινότητας. Από τις κοινότητες των ατόμων αυτών δεν προήλθαν μόνο τεχνολογικές καινοτομίες αλλά και φαινόμενα όπως το Burning Man (φεστιβάλ ρηξικέλευθης αυτοέκφρασης — ας το πούμε έτσι) και το Esalen Institute.
Τα δάση της περιοχής, η εγγύτητα των μεγάλου πάρκου Yosemite καθώς και της λίμνης Tahoe, οι ελευθέριες κοινότητες της κομητείας Marin, ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της πόλης του San Francisco, ο κόλπος του Μεγάλου Νότου με τα παραθαλάσια εναλλακτικά θέρετρα, και το κλίμα, συνέθεσαν την κουλτούρα που δημιούργησε τη Silicon Valley.
Η Silicon Valley δεν φτιάχτηκε επειδή την σχεδίασε κάποιος ανεπάγγελτος πολιτικός στην πρωτεύουσα. Φτιάχτηκε επειδή δημιουργικοί άνθρωποι με εναλλακτικούς τρόπους ζωής βρήκαν καταφύγιο μακριά από τους πολιτικούς της πρωτεύουσας.


Στην Ελλάδα όμως δεν συντρέχουν συνθήκες για Silicon Valley. Δεν έχουμε την πανεπιστημιακή αισθητική, την επιχειρηματική κουλτούρα, και την ανοχή σε εναλλακτικούς τρόπους ζωής και επιχειρείν.  Όπως φανερώνει με το άρθρο του ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δεν έχουμε ούτε πολιτικούς με στοιχειώδη αντίληψη για το θέμα.
x1728.wordpress.com

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...