Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Και μετά μου λέτε σας δυσκολεύει ο Βέλτσος. «Ανεξάρτητους Έλληνες» διαβάσατε τελευταία;


koupepkia.blogspot
Αστοχίες και ασυναρτησίες


Από το πρόγραμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» (ΑΕ):


«Επανέλεγχος και αναδιατύπωση σχολικών βιβλίων και συγγραμμάτων, διόρθωση ιστορικών και ερευνητικών αστοχιών, με στόχο να αποτυπώνεται η ιστορική πραγματικότητα και να τονώνεται το φρόνημα των Ελλήνων μαθητών – σπουδαστών.»
Μισό να καταλάβω το βάθος αυτής της σκέψης, γιατί είναι εμφανές ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με φιλοσοφία. Τα ερωτήματα που τίθενται έχουν να κάνουν με τα επίπεδα της πραγματικότητας, με το αν υπάρχει μια αντικειμενική πραγματικότητα έξω απ’τον νου μας, κι άλλα τέτοια που ομολογώ δεν τα κατέχω. Ας περάσω λοιπόν στο προκείμενο. Τώρα που το σκέφτομαι ίσως το ζήτημα εδώ να έχει να κάνει και με την κβαντική θεωρία και τις παράλληλες πραγματικότητες, αλλά κι αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν κατέχω. Θα πορευτώ λοιπόν με τις ταπεινές γνώσεις μου περί Ιστορίας.




Πρέπει να διορθωθούν λέει «ιστορικές και ερευνητικές αστοχίες». Αφήνω τις «ερευνητικές αστοχίες» για τη συνέχεια και πιάνω τις «ιστορικές αστοχίες». Αν υπάρχουν «ιστορικές αστοχίες» αυτό σημαίνει ότι η Ιστορία αστόχησε, σωστά; Δηλαδή δεν πορεύτηκε σύμφωνα με κάποιες στοχεύσεις που είχαν τεθεί (αφήνω κατά μέρος το ερώτημα «από ποιον;», καίτοι βασανιστικό και βασικό – πρόκειται για ένα ερώτημα αντάξιο ενός Χέγκελ κι ούτε αυτό νιώθω ότι είμαι σε θέση να απαντήσω). Με άλλα λόγια, η Ιστορία δεν ακολούθησε την πορεία που θα ήθελε όποιος είναι αυτός ο άγνωστος που έθεσε τις στοχεύσεις. Επομένως, αν υπάρχουν «ιστορικές αστοχίες», αυτό που μας λένε ότι θέλουν να αποτυπώνεται, η «ιστορική πραγματικότητα» δεν κατέστη δυνατό να γίνει πραγματικότητα, δηλαδή δεν υφίσταται, δεν είναι πραγματικότητα στην πραγματικότητα. Κι απ’την ανάποδη να το πάρουμε, πάλι φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι αυτό που θέλουν να αποτυπώνεται δεν είναι η πραγματικότητα: δεν θέλουν να αποτυπώνεται η πραγματικότητα, η όντως συντελεσθείσα Ιστορία (τα res gesta για να το πω και λατινικά να σας εντυπωσιάσω) αλλά μια δυνητική (;), φαντασιακή πραγματικότητα η οποία λόγω «ιστορικών αστοχιών» δεν πραγματώθηκε. Ακόμα πιο απλά, ή αυτό που θα αποτυπώνεται δεν είναι η πραγματικότητα, ή η «πραγματικότητα» (ό,τι εννοούν οι συντάκτες του κειμένου με τον όρο πραγματικότητα) είναι εξ’ορισμού μη αποτυπώσιμη καθότι μη πραγματική, μη συντελεσθείσα.




Ομολογώ ότι τώρα μπερδεύτηκα κι εγώ (αλλά πού να συγκριθεί βέβαια η δική μου σκέψη μ’αυτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων). Η φωνή της λογικής μου λέει «πάρ’το άλλιως». Το παίρνω λοιπόν ανάποδα. Είδαμε σε τι αδιέξοδο μας φέρνει η
προσπάθεια να συμφιλιώσουμε τις «ιστορικές αστοχίες» με την «ιστορική πραγματικότητα». Άρα, για να αποτυπώνεται η επιθυμητή (απ’τους συντάκτες του κειμένου πάντα) «ιστορική πραγματικότητα», πρέπει πράγματι να διορθωθούν οι περί ων ο λόγος «ιστορικές αστοχίες». Δεδομένου ότι κανονικά (σύμφωνα με τους κανόνες περί χρόνου με τους οποίους πορεύεται η ανθρωπότητα εδώ και κάτι αιώνες – κανόνες που σε μεγάλο βαθμό είναι κατασκευασμένοι απ’τον άνθρωπο και άρα σηκώνουν συζήτηση, το ομολογώ, αλλά τι να κάνουμε, αυτούς τους κανόνες έχουμε αυτή τη στιγμή) η Ιστορία έχει να κάνει με συντελεσμένα γεγονότα (τα res gesta που λέγαμε παραπάνω), οι «ιστορικές αστοχίες» βρίσκονται σ’αυτό που ο κοινός (φευ, υπερβολικά απλός, απλοϊκός θα έλεγα!) νους συνηθίζει να αποκαλεί παρελθόν. Ένας μόνο τρόπος υπάρχει λοιπόν για να διορθωθούν. Καλά το καταλάβατε (το ήξερα ότι είστε οξυδερκείς): time travel !




Θέλω να πιστεύω ότι οι ΑΕ έχουν στην κατοχή τους τα σχέδια της πρώτης μηχανής του χρόνου. Επομένως, με το που θα έρθουν στα πράγματα, θα εγκρίνουν τα απαραίτητα κονδύλια για την κατασκευή της – είμαι σίγουρη ότι τα κονδύλια θα βρεθούν, όπως ακριβώς βρίσκονται πάντα χρήματα για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς: πρόκειται για εθνική ανάγκη! Κι έτσι, οι άξιοι μηχανικοί της πατρίδας μας (ο κλάδος τους μαστίζεται απ’την ανεργία, μην το ξεχνάμε) θα κατασκευάσουν την εν λόγω πρωτοποριακή χρονομηχανή για να διορθωθούν οι «ιστορικές αστοχίες». Εδώ μπορείτε να φανταστείτε τον Πάνο Καμμένο στις παρακάτω ένδοξες στιγμές: με χλαμύδα να αποτρέπει την κατάκτηση της Ελλάδας απ’τους Ρωμαίους ∙ με στολή παραλλαγής (ξέρω, αναχρονισμός, αλλά εκεί θα κολλήσουμε; Στο κάτω-κάτω, ας ωφεληθούμε κι απ’τις σύγχρονες εφευρέσεις) να κλείνει την κερκόπορτα στα μούτρα του προδότη που την ξέχασε ανοιχτή την ώρα που βγήκε να κατουρήσει στην έξω μεριά των τειχών της Κωνσταντινούπολης ∙ μυστικοσύμβουλο του Βενιζέλου (του Ελευθερίου, όχι του Ευάγγελου) να κατοχυρώνει τη συνθήκη των Σεβρών άπαξ και δια παντός. Έτσι, οι «ιστορικές αστοχίες» θα έχουν διορθωθεί και θα έχουμε την επιθυμητή πραγματικότητα: την Ελλάδα των δύο ηπείρων (με μικρό αυτό, δεν θέλουμε δύο Ηπείρους, να γεμίσουμε ξανθούς και ροδομάγουλους κτηνοτρόφους αμφίβολης γλωσσικής κατάρτισης και ύποπτων εθνικών φρονημάτων) και των πέντε θαλασσών, παγκόσμια υπερδύναμη, κέντρο του κόσμου (και της διεθνούς τσινετσιτά, αφού θα πραγματοποιηθούν και τα υπόλοιπα σημεία του προγράμματος των ΑΕ – βλ. «Διασύνδεση της πολιτιστικής μας βιομηχανίας (Θέατρο, Ιστορία, Μυθολογία, Φιλοσοφία, Ανθρωπισμός, Επιστήμες) με άλλες, όπως αυτή του κινηματογράφου, ώστε να καταταχθεί η χώρα στο χάρτη με τους ιδανικούς προορισμούς της παγκόσμιας βιομηχανίας κινηματογράφου για τη δημιουργία ταινιών με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον ή χρώμα.»).




Θέλω λοιπόν να πιστεύω πως οι ΑΕ έχουν στα χέρια τους τα σχέδια της πρώτης χρονομηχανής. Κι αυτό γιατί στην αντίθετη περίπτωση δύο είναι οι πιθανότητες. Η πρώτη είναι να μας κοροϊδεύουν, αφού δεν θα μπορέσουν να διορθώσουν τις «ιστορικές αστοχίες». Η δεύτερη είναι να σκοπεύουν να κάνουν κανονικότατη απάτη: να ξαναγράψουν την Ιστορία – να επέμβουν όχι στα ίδια τα res gesta αλλά στην καταγραφή τους, η οποία κανονικά αποτελεί καταγραφή συντελεσμένων γεγονότων, historia rerum gestarum για να ξαναεντυπωσιάσω με το λατινικό μου – να ξαναγράψουν λοιπόν την Ιστορία όπως τους βολεύει, ώστε αυτό που θα διαβάζουν οι «μαθητές και σπουδαστές» να ταιριάζει με τη φαντασίωση των ΑΕ για την «ιστορική πραγματικότητα». Κι ας λέει ό,τι θέλει η αληθινή πραγματικότητα, αυτή που γύρω μας θα συνεχίζει να κινείται την ώρα που εμείς θα κοιμόμαστε ήρεμοι, νανουρισμένοι απ’το κύμα των φαντασιακών πέντε ελληνικών θαλασσών. Τώρα που το σκέφτομαι, μήπως αυτό θέλουν οι ΑΕ; Μήπως γι’αυτό αναφέρονται και σε «ερευνητικές αστοχίες»;




Συνεχίζεται (μάλλον).
ΥΓ. Και μετά μου λέτε σας δυσκολεύει ο Βέλτσος. «Ανεξάρτητους Έλληνες» διαβάσατε τελευταία;
ΥΓ. Σοβαρά τώρα, διαβάστε αυτό εδώ.

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...