Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Καλή τύχη στους Έλληνες κρατιστές που ελπίζουν σε αυξημένα έσοδα


Με το συμπάθιο, αλλά δεν δέχομαι την όλη ρητορεία του ελληνικού κράτους για το θέμα της φοροδιαφυγής στα καύσιμα. Διότι από την στιγμή που δεν μπορείς να μετρήσεις κάτι, πως ξέρεις πόσο είναι;
Ξέρω, θα μου πείτε ότι υπερασπίζομαι για άλλη μια φορά τους φοροφυγάδες. Όχι δεν είναι έτσι. Δεν υπερασπίστηκα ποτέ κανέναν φοροφυγά. Αυτό που απλά λέω είναι ότι η όλη κουβέντα για την φοροδιαφυγή πετρελαίου είναι στην φαντασίωση του μέσου Έλληνα πολιτικού διότι δεν έχει αποδειχτεί.
Και δεν έχει αποδειχτεί, διότι όλοι αυτοί που υποτίθεται ότι κλέβουν είναι ακόμα ελεύθεροι και δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Διότι αν τους ξέραμε όλους αυτούς, θα ξέραμε και πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα και θα τους είχαμε πιάσει και το πρόβλημα θα είχε εξαλειφτεί. Ναι αλλά πως ξέρουμε πόσο είναι το πρόβλημα, από την στιγμή που όλοι αυτοί που υποτίθεται ότι κλέβουν εξακολουθούν και το κάνουν;
Δεν λέω ότι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή, αλλά από την στιγμή που δεν ξέρουμε ποιοι την διαπράττουν, πως ξέρουμε πόσο είναι; Θα μου πείτε, άσχετα αν δεν έχουμε πιάσει την μαύρη οικονομία ξέρουμε ότι υπάρχει. Εμ εδώ σας έχω, οι απόψεις μου για την όλη υπόθεση της μαύρης οικονομίας είναι νομίζω γνωστές. Η ρητορεία της μαύρης οικονομίας είναι μια φούσκα ανάλογη του ΧΑΑ του ΄99 αγαπητέ αναγνώστη.

Εγώ, σαν άνθρωπος της αγοράς, υπερασπιζόμενος πάντα το “rule of law”, θα δώσω το δικαίωμα της αμφισβήτησης στην αγορά και θα πω ότι όλη η ιστορία για τη λαθρεμπορία καυσίμων δεν είναι παρά άλλη μια ακόμα φαντασίωση των Ελλήνων γραφειοκρατών, που με πρόσχημα ότι υπάρχει τεράστια φοροδιαφυγή, βρήκαν την ευκαιρία μετά από πολλά χρόνια (με πρόσχημα την τρόικα), να εξισώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, νομίζοντας ότι θα έχουν αυξημένες εισπράξεις (για να έχουν να σπαταλούν) μη γνωρίζοντας το γνωστό διάγραμμα (διαβάστε “Προσεχώς κατάρρευση εσόδων”), βάσει του οποίου τα έσοδα του κράτους θα είναι μειούμενα, καθώς η φορολογία αυξάνεται.
Στο μεταξύ, διαβάζω ότι στη βόρεια Ελλάδα, σαν αποτέλεσμα της κρίσης άλλα και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, συντελείται ένα εθνικό έγκλημα, διότι πάρα πολλοί κόβουν ό,τι δέντρο βρουν μπροστά τους, για να έχουν ξύλα να θερμανθούν φέτος.
Πέρσι είχαμε τον πιο σκληρό χειμώνα στην ιστορία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας. Η λογική λέει ότι θα έπρεπε να δούμε τεράστια αύξηση στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Περίπου 1,5% αύξηση της κατανάλωσης είχαμε πέρυσι σε πετρέλαιο θέρμανσης. Ή με λίγα λόγια, περίπου 600 εκατ. εισέπραξε πέρσι το Ελληνικό δημόσιο από την φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης. Πόσο θα πάρει φέτος;

Αύξησαν το ΦΠΑ, έπεσαν τα έσοδα από ΦΠΑ. Αύξησαν τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες παρέδωσαν τις πινακίδες τους και τα έσοδα από αυτή τη φορολογία μειώθηκαν.
Περίπου 9 στους 10 διαχειριστές πολυκατοικιών λένε ότι δεν θα βάλουν πετρέλαιο φέτος.
Καλή τύχη στην ελληνική γραφειοκρατία αν νομίζει ότι θα έχει αυξημένα έσοδα από την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, φέτος... πραγματικά θα την χρειαστεί.
Επίσης καλή τύχη στον μέσο Έλληνα φορολογούμενο να αποπληρώσει όλα αυτά τα νταβατζιλίκια, στο όνομα του μεγάλου κράτους και ότι δικαιωματικά το κράτος θα πρέπει να έχει 45% έσοδα επί του ΑΕΠ (ή ό,τι άλλο τρελό νούμερο έχουν στο μυαλό τους οι κρατικιστές), στο όνομα ότι τόσο έχουν και σε ορισμένες σκανδιναβικές χώρες.
market-talk.net

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...