Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Φυσικά και φταίει η Μέρκελ για όλα...




ένα άρθρο του 2009:
Το σπάταλο ελληνικό "lifestyle" καταστρέφει την ανθρωπότητα  ΤΟ ΒΗΜΑ 18/06/2009 
Το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Οι ανάγκες της Ελλάδας σε ενέργεια αυξάνονται συνεχώς (κατά 2,4% ετησίως μεταξύ 1990 και 2004) και μάλιστα με ρυθμό πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (Γ. ΓΙΑΚΟΥΜΙΔΗΣ)

Oχι ένας, αλλά ούτε τρεις πλανήτες δεν αρκούν για να συντηρήσουν τον ξέφρενα σπάταλο «ελληνικό τρόπο ζωής». Αυτό είναι το συμπέρασμα για την Ελλάδα που προκύπτει από την τελευταία έκθεση της διεθνούς οργάνωσης WWF για την περιβαλλοντική υγεία της Γης, υπό τον τίτλο «Ζωντανός πλανήτης 2008».
Μετρώντας τις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης στα οικοσυστήματα και στους φυσικούς πόρους, το WWF καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανθρωπότητα θα καταστρεφόταν ακόμη ταχύτερα, απ΄ ό,τι δείχνουν τα τρέχοντα μαθηματικά μοντέλα, αν υιοθετούσε το ελληνικό «lifestyle»! Για την ακρίβεια, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 11η χειρότερη θέση ανάμεσα στις 148 χώρες που εξετάστηκαν όσον αφορά το οικολογικό της αποτύπωμα, έχοντας χειροτερέψει τη θέση της σε σχέση με το 2006 (τότε κατελάμβανε τη 17η θέση από το τέλος).

Ο μέσος έλληνας πολίτης χρειάζεται 59 στρέμματα βιολογικά καλλιεργημένης έκτασης για να καλύψει τις
διατροφικές ανάγκες του, ενώ το εθνικό μας οικολογικό αποτύπωμα είναι υπερδιπλάσιο του ήδη ανησυχητικού παγκόσμιου μέσου όρου (27 στρέμματα ανά κάτοικο) και σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από τις πεπερασμένες δυνατότητες «αντοχής» του πλανήτη (21 στρέμματα ανά κάτοικο). Τo γεγονός αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μεγάλο «ενεργειακό μας αποτύπωμα», δηλαδή στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες μας σε ενέργεια (ετήσια αύξηση 2,4% μεταξύ 1990 και 2004-πολύ υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο).
Ιδιαίτερα κακή είναι η «απόδοση» της χώρας μας και όσον αφορά την κατανάλωση νερού. Με μέση ετήσια κατανάλωση 2.389 κυβικά μέτρα ανά κάτοικο, έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο «υδάτινο αποτύπωμα» μετά τις ΗΠΑ και διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου (1.243 κυβικά μέτρα/ έτος/ κάτοικο). Τo μεγάλο μας αποτύπωμα αποδίδεται στην αυξημένη χρήση νερού για τη γεωργία (87%), στις απώλειες που παρουσιάζει το απαρχαιωμένο αρδευτικό και υδρευτικό δίκτυο της χώρας, αλλά και στη συνολική κακοδιαχείριση των υδατικών πόρων.

και μια πικρή περιγραφή του σήμερα:
Εμείς όμως αγωνιζόμαστε...
Η πορεία ξεκίνησε σαν χείμαρρος, κινούμενη από παλμό, ωθούμενη από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Στην πρώτη γραμμή διέκρινα τον Μάκη, δεν ξέρω τι δουλειά κάνει, τόσα χρόνια συνδικαλιστή τον ξέρω. Δίπλα του η ξαδέρφη μου η Μάρθα από τα 37 της συνταξιούχος ! γιατί είχε κλείσει 15 ετία στον Ευαγγελισμό με ανήλικο τέκνο. Παραδίπλα ο Στάθης, η εθελουσία από τον ΟΤΕ του είχε αποφέρει 120.000 ευρω !!και τώρα αγωνιζόταν στο ψάρεμα. Μαζί και ο Κώστας 46 χρονών, πυροσβέστης, που έχει καταθέσει εδώ και ένα μήνα τα χαρτιά του για σύνταξη (είχε προλάβει να κατοχυρώσει, λέει) και περιμένει και κάποιο χοντρό εφάπαξ. Και από κοντά τα δυο αδέρφια: ο Στέλιος, που του είχε βάλει το κόμμα τα 2 παιδιά στο Δημόσιο, και ο Γρήγορης, που έπαιρνε τα έργα του Δήμου υπερτιμολογημένα λόγω γνωριμιών. Πίσω, στην δεύτερη σειρά, ακολουθούσε ο Γιάννης, πατέρας: εδώ και κάτι μήνες έκανε εξάσκηση του νέου νόμου περί αδείας και του πατέρα στο Δημόσιο, αγκαλιά με την γυναίκα του την Μάρω, που με τρεις γέννες είχε να πατήσει στην δουλειά της 3 χρόνια. Και από κοντά ο Μιχάλης. Εργολάβος με συνεργείο 27 ανασφάλιστους αλλοδαπούς πακιστανούς και.. -3 - έλληνες. Στα δεξιά ο Λάκης ο γιατρός , ο επονομαζόμενος και "ταχυδρόμος" από τα φακελάκια. Μαζί τους και ο Θόδωρος, γιατρός του ΙΚΑ, που στο ιδιωτικό του ιατρείο δεν έκοβε ποτέ του αποδείξεις, με τον Κυριάκο της Εφορίας, που δεν είχε δει ποτέ του παράβαση τα τελευταία 6 χρόνια... Και φυσικά δεν θα έλειπε και ο Βασίλης, λιμενικός, πρώτος ταβλαδόρος στο τελωνείο. Να και ο Μηνάς, που είχε ξεχάσει πότε έκοψε το τελευταίο του τιμολόγιο, μαζί με τον Ορέστη επιδοτούμενο χρόνια αγρότη, που δεν ήξερε πού ήταν τα χτήματα του.

Όλοι μαζί με άλλους τόσους σήκωσαν τα χέρια ψηλά και με σφιγμένες τις γροθιές βροντοφώναξαν, "Κάτω τα χέρια απ' τα ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ !"
(από ανώνυμο σχόλιο)
aristeristrouthokamilos.blogspot

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...