Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Πόσο σκιτζής είναι ο κ. Τόμσεν;


του Γιώργου Προκοπάκη

Στην εκπομπή ΑΝΑΤΡΟΠΗ  του MEGA τη Δευτέρα, ο κ. Πρετεντέρης είχε ως κεντρικό θέμα την ανικανότητα των τεχνοκρατών της τρόικας δεδομένου ότι το Μνημόνιο 1 προέβλεπε μέτρα €25 δισ μέχρι το 2013 και καταλήξαμε να έχουν ήδη ληφθεί μέτρα €49 δις, τα οποία, μαζί με τα κυοφορούμενα, φθάνουν το σύνολο μέχρι το 2014 στα €62 δισ. Έχουν πέσει έξω στον σχεδιασμό και στον προγραμματισμό κατά €37 δισ, τα οποία λίγο-πολύ «έτσι, χωρίς πρόγραμμα» έχουν πέσει δίκην κεραμίδας στο κεφάλι του Έλληνα από τους σκιτζήδες. [Η διαφορά της χρονικής περιόδου 2010 έως 2013 ή 2014 που αναφέρονται τα μεγέθη ας πούμε ότι δεν είναι σημαντική, μιας και θα αφορά μερικά δισ μόνον.] Οι εταίροι έδωσαν αέρα €8 δισ ακόμη στον κ. Τόμσεν με την μείωση του επιτοκίου τον Μάρτιο 2011 και τους μειωμένους τόκους λόγω PSI από τον Απρίλιο 2012 και μετά. Οι κκ. Τόμσεν, Μορς, Μαζούχ (ή Ντερούζ) είναι λοιπόν υπόλογοι για αστοχία €45 δισ. Ας δούμε πόσο σκιτζής είναι ο κ. Τόμσεν και η παρέα του.

1. Ο αρχικός σχεδιασμός του Μνημονίου προέβλεπε έσοδα από αποκρατικοποιήσεις €8.2 δισ, τα οποία θα πήγαιναν στον «προϋπολογισμό του προγράμματος». Αυτή που έγινε καθυστερημένα (ΟΤΕ) κι αυτές που θα γίνουν δεν συνεισφέρουν στο πρόγραμμα, αλλά στη μείωση του χρέους.
2. Το έλλειμμα του 2010 ήταν €24 δισ, όμως το χρέος αυξήθηκε κατά €41 δισ τον ίδιο χρόνο. Η διαφορά των €17 δισ αφορούσε «άγνωστες» υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου. Χρέη κρυμμένα κάτω από το χαλί. Ο λογαριασμός πήγε στην τρόικα (σε πρώτη φάση – όπως όλα άλλως τε).
3. Στον τελευταίο προϋπολογισμό προ Μνημονίου που παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες, τέλη Ιανουαρίου 2010 (ήταν η τέταρτη βόλτα του προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη), προβλέπονταν πρόσθετα έσοδα από την σύλληψη της φοροδιαφυγής ύψους  €2.5 δισ. Αυτά και αντίστοιχα έσοδα μπήκαν στο Μνημόνιο 1 – κάτι ξέρουν οι Έλληνες θα είπε ο κ. Τόμσεν. Σύνολο μέχρι το 2014 περίπου €12.5 δισ. Από την άνοιξη 2011 η τρόικα αρνείται να δεχθεί οποιαδήποτε πρόβλεψη που αφορά πάταξη της φοροδιαφυγής, δεδομένου πως από τον πρώτο χρόνο ήδη είχε αποδειχθεί πως η ελληνική κυβέρνηση είτε δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει ο,τιδήποτε. Η φοροδιαφυγή βέβαια αυξήθηκε!
4. Οι διπλές εκλογές του 2012,η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και οι καθυστερήσεις φόρτωσαν το πρόγραμμα με κόστος. Με μέτριες εκτιμήσεις, άνοιξαν στο πρόγραμμα μια τρύπα €5 δισ.

Τα παραπάνω ως σύνολο είναι σχεδόν €43 δισ. Σε κανένα δεν μπορούσε να παρέμβει παράγων άλλος από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Βρήκαμε λοιπόν εύκολα και γρήγορα τα €43 δισ από τα €45 δισ της αστοχίας.  Μόνο που ο κ. Τόμσεν και η παρέα του δεν είχαν τίποτε να κάνουν με αυτά. Δεν αναφερθήκαμε καν στην μη εφαρμογή αποφασισμένων μέτρων που έχει ως αποτέλεσμα τη λήψη άλλων μέτρων πολλαπλάσιου κόστους σε μεταγενέστερο χρόνο. Τα παραδείγματα είναι δεκάδες.
Εκ του αποτελέσματος και μόνον είναι πασίδηλο πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα σωτηρίας δεν έσωσε την Ελλάδα, τουλάχιστον όχι ακόμη και όχι με τον αρχικό σχεδιασμό. Το κρίμα είναι πως, μεταξύ άλλων, οι ελληνικές κυβερνήσεις  έκαναν το παν για να αδυνατίσουν το την εκτίμηση  του κ. Πρετεντέρη για την ποιότητα των τεχνοκρατών της τρόικας. Ο κ. Τόμσεν θα μείνει παραπονεμένος: δεν του δόθηκε η ευκαιρία να δείξει πόσο σκιτζής είναι.

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...